onsdag 19 augusti 2015

Bibelmissbruk och bibelbruk

Vad är Bibeln egentligen för något? Kyrkan säger att den är Guds ord, men vad betyder det? Ingen av böckerna är ju skriven av Gud utan av människor - människor som inte kunnat förstå och därmed skriva något annat än det som de visste om utifrån den världsbild de kände till.

Det är vanligt att kristna människor tänker bibeln som en enhet - men det är den långt i från. Såsom vi känner Bibeln består den av 66 olika böcker och ett otal författare. Vi vet också att en del av skrifterna är redigerade av många olika redaktörer och skrivna av flera olika författare. De äldsta nedteckningarna av GT är från ca 900 fKr till ca 160 fKr - och NT någonstans från 50 - 100 eKr. Kanske är inte något av evangelierna ens skriva av någon som personligen mött Jesus - vi vet helt enkelt inte.

Bibeln innehåller heller inte en enhetlig teologi. Det finns många olika gudsbilder i Bibeln. Inte ens om Jesus finns det en enhetlig teologi - De fyra evangelisterna driver var sin teologi. Detta föranledde t.ex. Luther att vilja lyfta ur några av NTs texter eftersom han inte tyckte att de passade in. 

Det är därmed lögn när kristna förkunnare hävdar att Bibeln uttalar sig enhetligt. Det som binder ihop texterna till en enhet är den dogmatik som kyrkan senare utarbetat. Denna dogmatik lyfter fram vissa bibelställen och gömmer undan andra. Genom detta sållade vaskas en teologi som ser enhetlig ut. Därmed kan man aldrig säga: Bibeln säger - möjligtvis att; en viss bibelförfattare säger - och då läser man oftast den texten genom den teologi som man företräder. När någon säger: "Guds ord säger" - skall du svara: "Nej, din tolkning av de nämna bibelställena säger..." ... det är en viktig skillnad!

Jag anser inte att mångtydigheten i Bibeln är ett bekymmer eftersom kristen tro handlar om livet och livet är inte entydigt. Jag kan tycka det är ok att det finns många olika teologier i Bibeln och många olika teologier om Jesus - det gör bilden av honom mer levande - och vi kan tydligare använda texterna för att interpretera dem i våra egna liv. 

Dock går det inte att systematiskt tolka skrifterna bokstavligt. Det är här jag tror den stora vattendelaren går genom framtidens kyrka och gårdagens. "Mitt rike är inte av denna världen" säger Jesus - jag tror det är en utgångspunkt när vi läser skrifterna. Inte så att Guds rike inte handlar om denna världen - men skriften skall inte läsas med den här världens ögon - inte bokstavligt som en instruktionsbok. Vi skall förstå skrifterna genom vår inre människa - såsom delade erfarenheter av tidigare Gudsföljare - såsom vägvisare till Livet. 

Detta är inget nytt. Kyrkan har alltid burit med sig det andliga läsandet - det har varit hennes huvudsakliga läsande. Det är egentligen först när biblicismen började växa till i reaktion mot den allt mer ökade naturvetenskapliga kunskapen under 1800-talet som det bokstavliga läsandet blev populärt. Man såg under denna tid vetandet som ett hot mot tron - och menade i opposition mot naturvetenskapen att Bibeln var en säkrare källa till kunskap än vetenskapen. Denna hållning finns fortfarande kvar i bibelbältet i USA, i vissa kristna kyrkor i Afrika - och i fundamentalistiska grupper i Sverige.

Tidigare handlade kyrkan ofta i okunskap då den hävdade den bibliska världsbilden mot bättre vetande och exkommunicerade vetenskapsmän och brände skrifter. Kyrkan har med tiden backat från den dumheten och bett om förlåtelse. Dock inte biblicisterna. Tyvärr måste man förstå deras världssyn på samma sätt som man måste förstå Boko Harms eller IS världsbild. Den heliga boken står över förnuftet och samtalet med dem går därmed inte att föra med förnuftet som grund. 

Bibeln är inte till för att vara ett underlag för ett lands styrelsesätt - det är en bok för hjärtat. Så har kyrkans mystiker alltid förstått den. Jag tror att det mystika sättet att läsa bibeln är det enda som står kvar i framtiden - och det enda relevanta sättet att ta emot Guds ord på för nutidsmänniskan. Jag tror det är gott - det bokstavliga sättet att läsa skriften har inte burit mycket gott med sig under historien; bara utanfösatta människor, dispyter, krig och kättarförklaringar. Den tiden är snart över hoppas jag. 

Ju större kunskap vi får desto ödmjukare blir vi inför det heliga - "Guds rike är inom er", säger Jesus - kom till mig alla ni som hungar och törstar - jag skall skänka vila för er själ. 

Det är där Jesus har ett svar för oss; shalom...

4 kommentarer:

  1. Inom judendomen har man alltid läst skriften på olika nivåer, men klartexten kommer först, det går inte att hoppa över vad som faktiskt står skrivet.

    Allt Gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man brukar dela in läsningen i tre nivåer:
      1. Det skrivna - vad där konkret står.
      2. Vad det skrivna betydde - dvs kulturen den är skrivet i.
      3. Vad det betyder i dag - dvs tolkningen.

      Man måste börja med vad där står skrivet - det håller jag med om!

      Radera
  2. Ja, alla tolkar, även de som menar sig vara helt bibeltrogna. Böckerna i bibeln ger olika budskap. Så precis - det är en bok för hjärtat !

    SvaraRadera