söndag 6 september 2015

Julkrubban splittras i tusen bitar



Visst är det väl underligt att man inte i något av breven i NT talar om Jesu födelse. Eftersom födelsen enligt Matteus och Lukas är så spektakulär borde ju något av dessa händelser nämnts i något sammanhang.

Inte heller det tidigaste evangeliet eller det senaste talar om Jesu födelse.

Den enda profetian om Jungfruns havandeskap finns i Jesaja och är en trolig felöversättning från hebreiskan till grekiskan där ordet ung flicka översätts med jungfru. Det verkar också vara denna översättning som Matteusevangeliets författare och Lukasevangeliets författare hänger upp sina tankar om Jesu födelse på. Det är inte mycket.

Till detta kommer att stilen på födelseberättelserna - för de är ju två ganska olika berättelser - är skrivna i någon slags högtravande symboliks stil. Det är snabba, ganska överdrivna penseldrag som författarna målar med.

Matteus låter Jesus födas hemma i Betlehem, tryggt och varmt - men drar till med Stjärnor, stjärntydare, flykt till Egypten - Det är Josef som får besök av ängeln, inte Maria. Familjen är bosatt i Betlehem, men p.g.a. politiska problem får man efter flykten bosätta sig i Nasaret.

Lukas kontrar med att ängeln först besöker Maria i Nasaret - där de nu plötsligt bor. Hon hälsar på sin släkting Elisabeth och brister ut i gammaltestamentligt inspirerad lovsång - inte olikt Miriam, Moses syster när de kommer över Röda havet.
Kejsar Augustus har pålyst en skattskrivning - och varje jude måste återvända till sin hemstad. Josef som var släkt med David sedan tusen år tillbaka (Snacka om att hålla reda på släkten) fick träffa hela släkten i Betlehem. Eftersom David hade tusen fruar och de flesta säkert gav barn, som gav barn som gav barn under tusen år, borde det varit en enorm tillställning i Betlehem - inte undra på att det var trångt - och man kan fråga sig hur Josef nu fick låta den höggravida Maria vandra hela vägen till Betlehem eftersom hon nu var bosatt i Nasaret..
Lukas har struntat i stjärntydarna och stjärnan och istället kallat in några herdar som fick möta hela den himmelska änglakören under sitt nattpass.

Jesus blir omskuren i templet, vilket torde vara ovanligt, och där får han träffa Symeon - och inte minst Hanna. Hanna var gammal - och dessutom tillhörde hon en utdöd del av Israels folk, hon kom från den utplånade Ashers stam som nu plötsligt verkar ha uppstått från de döda.

Vi får enligt Lukas också följa med den tolvårige Jesus till templet då familjen återigen besökte Jerusalem - och nu briljerade Jesus med sin kunskap - fastän han tillhörde de fattiga, trots att han inte blivit religiöst myndig - också detta är Lukas ensam att berätta om.

Det underliga är att vi så sällan ser att Jesu födelse är två olika berättelser. Vid julkrubban låter vi dem smälta samman till en enda berättelse som kryddas med kameler och en ensam oxe i stallet.

Det är så mycket som tyder på att dessa berättelse inte skall förstås bokstavligt. De utgör den fond mot vilken Jesusgestalten senare målas. Varför är vi så rädda att förstå det? Varför måste vi få nutida kristna att acceptera underligheterna kring Jesu födelse som historiskt sanna när så lite talar för att de är det? De är ju talande berättelser i sig?

Om vi menar att de är historiskt sanna ställer de fler frågor än de besvarar - vad skall vi då svara när folk undrar om vi är kloka i huvudet som tror att detta är historisk sanning? Eller är det något jag missat?

11 kommentarer:

  1. Ja titta, i Matteusevangeliet är det Josef som får änglabesök! och jag har läst det, men liksom aldrig tänkt på. Man vill mest tala om, och avbilda, Marias änglabesök. Marie bebådelse. Jomenvisst är det två olika berättelser precis som de två skapelseberättelserna.

    Jag misstänker att JD Crossan inte är din kopp te, men iaf. I en debatt med en sån där mer eller mindre fundamentalistisk evangelikal pekade han ut två jättagamla heresier, såna man slog ner före år 500 eller så. Den ena är att välja bara ett av evangelierna och kasta bort resten - det är Markion. Den andra att slå ihop alla evangelierna till en enda berättelse. Tyvärr minns jag inte namnet på den heresin. Underförstått är detta de enda sätten att tolka hela evangelierna som historiska texter. Crossan antydde mycket milt att hans motdebattör nog ägnade sig främst åt den sistnämnda: att göra syntes av texter som inte var avsedda att läsas så.

    Sen råder förstås olika meningar om hur mycket i den Stora Boken som ska tolkas historiskt och hur mycket som är berättelser/liknelser/myter. Där är Crossan rätt extrem, och som sagt säkert inte din kopp te. Men ändå.

    Du är ju prästutbildad. Jag är vansinnigt nyfiken på vad man lär sig om såna här saker i normal svenskkyrklig prästutbildning, men misstänker att utrymmet på den här bloggen inte riktigt räcker till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det underliga är att inget av det jag skriver egentligen är något nytt - man läser ju religionsvetenskaplig linje på universitetet och den är ju sekulär. Men sedan händer något - vi använder inte den kunskapen eftersom vi inbillar oss att församlingarna inte är mogna att ta emot denna kunskap - att den skulle förvirra dem och göra så att de tappar tron Därför får vi lätt naiva kristna som inte kan svara för sig när de väl ställs inför den sekulära samhällets berättigade frågor!

      Får kolla lite mer på den där Crossan...

      Radera
    2. När en släkting gick Livets ords bibelskola - en av de första årgångarna, innan vanligt okyrkligt folk visste vad det var - och andra frågade "ska du inte bli präst, då" tittade hen förfärat och sade "Det vet man ju vad man får lära sig där". (Underförstått: Att Bibeln inte är helt och bokstavligt sann - där skulle jag kunna lägga till "med det vetenskapliga sanningsbegrepp som är vårt normala".)

      Kan det vara en del av problemet. Att prästutbildningen förändrats på ett sätt som krockar med normal prästerlig praktik? Jag menar, är det verkligen självklart att en präst primärt ska ha en religionsvetenskaplig utbildning i botten. Sen vet jag ju noll om vad resten av utbildningen består av men den bör väl liksom vara en helhet, tänker jag. Är prästens uppgift verkligen främst att vara vetenskaplig? Rimligen inte. En religionsvetenskaplig utbildning som bas måste väl nästan bli liksom mentalt isolerad från "resten"? Fast du tänker inte så? Du tror på vetenskapen.

      Jag har inte läst Crossan, bara sett föredrag och debatt på Youtube. För egen del är jag nog nöjd där.
      https://www.youtube.com/watch?v=C2m7I4WEoso
      https://www.youtube.com/watch?v=BIX7eqTllEc

      Radera
    3. Nja, jag är väl inte bara vetenskaplig, men jag tänker att sanningen är viktig. Den religionsvetenskapliga utbildningen - som är en bred humanistisk utbildning - med grekiska, hebreiska, sociologi, psykologi, dogmatik, kyrkohistoria, religionskunskap mm - komplettera med kyrkans egen utbildning efter universitetet, samt under studierna.

      Jag tänker att den kristna världsbilden inte kan skilja sig från den vetenskaplig eftersom båda försöker finna sanningen. Båda handlar om livet. När man gör kristendomen religiös blir den inte ett dugg bättre än vilken annan religion som helst - och då egentligen ganska ointressant eftersom den bara besvarar sina egna frågor - jag tror mer om Jesus än så... det är mitt ärende... - får kolla dina YouTubeklipp...

      Radera
    4. Kunde utbildningen vara - lite mindre vetenskaplig är fel formulerat men jämför ingenjörerna, som inte läser vetenskapen matematik utan tillämpad matematik, osv. Det kanske var ungefär så det var före Hedenius - men jag gissar vilt.

      Jag får spunk när jag hör präster som inte pratar om Gud utan bara om gudsbilder och om Gud som "det som jag riktar mig till utanför mig själv". Där har nåt gått ordentligt snett. - Å andra sidan är kanske den prästen bättre på att ge människor något annat än det du kallar för religiösa system? fast jag tyckte det mest lät som egoerande snömos.

      Radera
  2. Snömos ger jag inte mycket för - men det jag vill göra skillnad mellan är det religiösa systemet och livet. För det religiösa systemet är det alltid dogmen som har företräde för livet, dvs det är alltid mallen som har rätt, även om livet skulle te sig annorlunda. Jag har väl alltid vetat att det är så - men det blev så uppenbart för mig i debatten om samkönade äktenskap och synden på homosexualitet. Utan att det egentligen finns några skäl för det utifrån bibeln lyckas det religiösa systemet tvinga en stor del av befolkningen till onödigt celibat. Det finns inga egentliga bibelskäl, det finns inga vetenskapliga skäl, det finns inga humanitära skäl - ändå vill man att mallen skall råda över livet.
    Därefter har jag så tydligt sett att vi gör så på område efter område. Guds ärende måste ju vara livet, inte systemet. När systemet får råda blir plötsligt hyggliga människor ohyggliga eftersom de frånsäger sig sitt personliga ansvar för sina åsikter och skyller på det system av religiösa åsikter som de anklagar Gud för att ha hittat på. Vi kan aldrig frånsäga oss ansvaret för våra handlingar eller åsikter. Snömos - nejt ack - liv och sanning - ja tack :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här tänker jag på Dag Sandahls underkännande av hur någon - osäker på vem, så jag skriver inte ut något namn - bytte fot i ämbetsfrågan, efter att plötsligt bara ha känt att det inte var rätt när kommunionskön till den manliga prästen var lång och kön till hans kvinnliga gamla studiekamrat (om jag minns rätt) var avbetad. Då gick han över dit. Sen var han inte längre emot kvinnliga präster.

      Teologisk motivering saknades, var invändningen.

      Dogmer och sanningar. Olika sorters sanning. *tänker*

      Radera
  3. Man kan spekulera med världslig logik om Maria och födelsebärettelsen. Maria var förmodligen ca 14-16 år när hon får "änglabesöket" och blir gravid.
    Modern skickar henne till släktingar i Jerusalem för att skydda henne. Enligt Mose lag skull hon ha stenas för otukt . Släkten är en prästerlig familj.
    Maria förlovas med Josef, som får som belöning, social prestige genom anknytning till prästfamiljen. Han gör Maria till en ärbar kvinna.

    Jesus är hela sin verksam tid upptagen av sin relation med Fadern.Han är tom besatt av det. Han vill, som adoptivbarn i våran tid, veta sanningen om sin ursprung.
    Kunskapen om att han är annorlunda, jämfört med familjens andra barn, kan inte hållas hemlig, sådant kunskap läcker alltid .

    Om barnamorden i Betlehem har någon sanningshalt, då kan man tänka sig, att Jesus hade överlevarens skuldkänslor, han borde ha dött med. Korsfästningen hade inslag av försoning av skuldkänslan.Dessutom , hela hans liv var ett brått pga hans oäkta börd , han borde ha dött med sin mor redan före födelsen.Hela hans liv var trots mot etablerad samhällsordning.

    Alltså vem var Jesus och hur kommer det sig, att hans liv och verkningar blev som det blev.

    SvaraRadera
  4. Allting kan gå itu,
    en julkrubba kan gå i tusen bitar...
    (skaldat av Anne Linnet. Nästan, iaf)

    Har pastor TT tappat bort sig i tungsinta funderingar kring hur hyggliga människor blir ohyggliga?

    En stor fråga är förstås hur stora delar av Bibeln man kan förklara för myt utan att det kristna bygget väsentligen förändras eller kanske till och med faller samman. Jesu kroppsliga uppståndelse, är för somliga en gräns. Andra drar den väsentligt mycket tidigare. Andra efter, och menar sig kristna men tror inte på uppståndelsen som fysisk realitet. Även den tomma graven är myt, menar man då. Jesus lever, fast på annat sätt. I församlingen. I efterföljandet. I oss, kan den kristne ev. säga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vad är sanning - frågade sig Pilatus... Är något sant utan att det finns en historisk händelse bakom - naturligtvis. Allting som har hänt och som de berättas om är ju genast gjort till en historia, en tolkning. Ord kan aldrig förmedla en historisk händelse - bara berätta om den på ett subjektivt sätt. Den spännande frågan är om den kristna berättelsen inte blir mer levande om vi kopplar bort den från anspråket om historicitet... det är lite att bita i!

      Radera
    2. Om pastor TT tar fasta på det sistnämnda hittar vi dig snart i Storkyrkan. "Uppståndelsen förytligas av bokstavstro" säger Sabina Koij.

      Ett rätt stort kliv bort från de där konservativa kristna rörelserna som du sagt dit ha stått nära (typ, det var inte ditt exakta ordval).

      Radera