tisdag 1 september 2015

Att plocka Bibeln ur den antika lådan

Den högutbildade konservativt kristne mannen fick frågan om han trodde att berättelsen om Jona i valfiskens buk hade hänt rent historiskt sett. Han tvekade en sekund och svarade: Eftersom Jesus trodde att berättelsen var sann tror jag att den är sann!

Det slog mig i det ögonblicket hur fel det kan bli när vi försöker vara trogna Gud och skriften och samtidigt kopplar bort vår hjärna.

I dag är det väl i princip ingen som tror att man kan leva i en fisks mage i tre dagar och överleva - man tar för givet att detta är en sedelärande berättelse - en mycket god berättelse, men ingen historisk händelse.

Ändå är den intervjuade mannens inställning inte helt ovanlig.

Det verkar som om vi inte riktigt kan transformera över evangeliets kärna till vår tid och vår världsbild. Det vi istället gör är att vi tvingar in nykristna människor in i en antik världsbild. Vi bjuder in dem i en fascinerade värld av symboler och bibliska kopplingar mellan nya och gamla testamentet, de får åka med en stund på kyrkohistoriens tåg och se hur dogmer och troshjältar växer fram. Därefter går man tillbaka till sitt vanliga liv med en helt annan världsbild - och man ser inte den gigantiska krocken mellan dessa världar.

Det kan se ut som så: När man läser skapelseberättelsen tar man för givet att det funnit ett urtillstånd som var gott och som människan genom att äta av frukten i paradiset trasade söner och därför blev utkastade ur paradiset - men sedan går man ut ur texten och in i vår verklighet och då är det naturligt att man accepterar evolutionsberättelsen som i sig säger att det aldrig har funnits ett fullkomligt urtillstånd där allt var bra. Ändå bygger frälsningsteologin mycket på just fallet från denna goda urskapelse.

Vi gör så gång på gång. När vi läser bibeln tillåter vi helt andra logiska principer i den religiösa tankevärlden gälla än i vårt vardagliga liv. Många kristna tro att det måste vara så - men det beror egentligen bara på att vi inte kunnat översätta texterna till att vara användbara i dag - vi har inte kunnat lyfta ur dem ut den antika lådan för att se att de har relevans i vår tid.

Jag tror att kristen tro blir mer och mer irrelevant om vi inte lyckas med detta.

Det finns två felaktiga sätt som kristna reagerar på dessa tankar har jag märkt. Antingen stänger man in sig i den antika tankevärlden och vägrar låta tidens påverka tolkningen. Detta är den sk konservativa linjen  - om verkligheten inte stämmer med mallen är det inte mallen det är fel på utan verkligheten - därför är det lättast att förneka verkligheten.

Den andra sidan är att låta allt bara bli intetsägande utsagor om livet - tolkningsbara dikter som bara får relevans för individen som läser dem. Det är heller inte en fungerande väg att går. Bibelns skrifter är kyrkans skrifter - de är satta i ett sammanhang som vi tror Gud har lett - det har gett oss dogmhistorien, liturgihistorien, och kyrkohistorien. Att källkritiskt granska texterna gör dem inte mindre relevanta - men det hjälper oss att se på vilket sätt vi skall ta dem med in i vår tids verklighet - så att de får den relevans som de skall ha.

Bibeln är ju Guds ord - det måste vi ta allvarligt och studera och bruka och debattera. Men vi skall inte tro att vi tar Guds ord på allvar om vi kopplar bort våra hjärnor och inte gör vår läxa; att översätta dem in i vår tid så att evangeliets ljus får lysa också över vår tid.

9 kommentarer:

  1. Riktigt hur ser din förståelse av den antika världsbilden ut?

    SvaraRadera
  2. Och när du säger att Bibeln är Guds ord. Vad menar du riktigt med det?

    SvaraRadera
  3. Och... nu får jag snart ge mig.

    Men är det verkligen antikt att läsa berättelsen om Jona i valfiskens buk bokstavligt? och skapelseberättelserna, och... osv. Är inte det höggradigt modernt? Om di gamle läst skapelseberättelserna bokstavligt hade de väl inte kunna lägga två helt olika sådana direkt efter varandra. Jag har förstått den bokstavliga förståelsen som en av de två extremvarianter som uppstått efter världens avförtrollning, efter att den moderna världsbilden brutit in och igenom. Riktigt hur de läste före den moderna tiden kan vi nog inte helt förstå.

    Det är kanske klyvningen som är problemet, snarare än något medeltida som hänger kvar? Att något en gång var ett, som för oss är två. Men Bibeln är ju skapad i en icke avförtrollad värld - för den världen. Vad ska man kunna göra med den idag. Borde inte Gud inspirera fram (eller hur han nu gör) ett tredje testamente... förvisso har människor gjort anspråk på att ha skapat det där tredje testamentet. Martinus, osv

    Hur ser pastor TT:s medicin ut. Hammare och spik för att laga det kluvna? Rep att knyta ihop med? Trollspö? Karlssons klister? (när din världsbild brister...) eller så tar vi fram yxan och klyver pastorns stora bok?

    Kanske pastorn helt enkelt behöver göra upp med moderniteten och återvända till medeltiden. Med eller utan tidsmaskin.

    Om det då går.

    Jag tror pastorn finge svårt att marknadsföra sloganen "tillbaka till medeltiden".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många frågor på en gång :-)

      Min förstående av den antika världsbilden: Enkelt skissad bestod den av tre nivåer - himmel, jord och underjord. Himlen bestod av en päll (Överdrag) där stjärnorna var fästa. Gud befann sig över pällen men hade sin fotapall i Jerusalems tempel. För att skapa balans i världen behövdes offren. Man hade på ett sätt en magisk världsbild där en ond handling alltid straffade sig om inte os sig själv så hos sina barn eller barnbarn. Offren fixade till detta så att Guden blev nöjd och inte krävde vedergällning. Folket var viktigare än individen och de sociala strukturerna fick inte rubbas eftersom Gud då skulle överge folket. Gud var ordning - kaos var farligt. Världen var platt och himlen vilade på bergstopparna. ... ungefär så.

      Bibeln som Guds ord: Jag tänker att Bibeln är en gåva av Gud till dem som vill fördjupa sig i honom. Jag tror inte Gud skrivit orden, inte dikterat dem - inte avsett dem som lagtext. De är en samling skrifter av väldigt olika karaktär som hjälper oss att förstå mer av Gud, sätta in honom i ett sammanhang och se hur Gudsbilden sakta men säker utvecklas och fördjupas. Vår övning är att läsa bibeln rätt - hur man läser ändras från tid till tid varefter vi får mer och mer kunskap om historien, textframställning mm.

      Tillbaka till medeltiden vill jag inte... Man har läst bibelns texter på olika sätt i olika tider. Man bör ju försöka gå tillbaka till intentionen hos den som skrev eller kom på respektive text. Den som skrev Jona bok visste ju att det inte hänt - och det vet vi genom att vi vet att det sättet texten är skriven är typiskt för den tidens sedelärande berättande. Det visste man inte på medeltiden då man gärna tog allt skrivet som sanning. Men de som berättade texten vid lägerelden på kvällen visste att det var en berättelse som handlade om oss och vår vilja att försöka styra Gud. Den som skrev första skapelseberättelsen visste att det inte gått till som han eller hon skrev eftersom hen visste att hen inte var med.

      Ofta är historiciteten i GT inte så viktig eftersom det egentligen inte spelar någon roll historiskt sätt - det är ändå den världsbilden man bygger på när man går in i NTs berättelser - vi måste alltid läsa texterna symboliskt, tolkande - det är först när vi sätter in dem i kyrkans sammanhang som de får mening. De beskriver en erfarenhet av Gud - och det är den erfarenheten vi litar på och bygger vidare på.

      Problemet är när vi menar att man måste anamma en antik världsbild för att vara kristen. Det skulle i så fall betyda att man måste förneka den kunskap om tillvaron vi bär med oss i dag till förmån för en mindre vetande kultur. Det är ren dumhet.

      Det går inte att läsa bibeln fundamentalistiskt i dag - eftersom den då inte får någon relevant mening. den måste läsas just som antik text - och tolkas in i denna tid. Man måste därför skilja mellan vad det som står betydde och vad det betyder - och veta att det långt ifrån alltid betyder samma sak. Man kan inte förneka nutida kunskap till förmån för den antika världsbilden - man måste acceptera att vi i dag vet mer än man visste då. Man måste försöka fånga andemeningen. Det tredje testamentet är kyrkan i dag - det bygger på GT och NT - men levs ut av oss i dag.

      Är det begripligt?

      Radera
    2. "Det visste man inte på medeltiden då man gärna tog allt skrivet som sanning."

      Jag har nu bara Karen Armstrongs "För Guds skull" (The Case for God) att luta mig mot. Men hon beskriver det som att den där bokstavliga läsningen satte igång i och med den förmoderna tiden, med reformationens 1500-tal som ett slags första brytpunkt. På medeltiden quadrigade man sig och tolkade på en massa olika sätt. Hennes framställning drar paralleller med de judiska texttolkningsmetoderna pesher och midrash - metoder där man tar sig friheter med texten. Luther satte P för quadriga och menade att den klara enkla betydelsen måste gå att utläsas ur texten av var och en. Snipp snapp snut, så var medeltiden slut.

      Ungefär.

      Den antika världsbilden med himlen vilande på bergstopparna är det ändå ingen som idag försöker omfatta... inte med vatten som trillar ner genom hål i sjöar däruppe (regn) heller. Att djävulen inte finns "där nere" och Gud "där uppe" har vi förstått även om vi fortfarande pratar så, rent bildligt. Men just det spelar väl ändå inte så fruktansvärt stor roll. Eller?

      Om avförtrollning
      http://blogg.ljungquist.org/archives/290
      Begriplig och bra text.

      När jag säger "tillbaka till medeltiden" menar jag alltså "kanhända vi borde låta världen vara förtrollad igen".

      Radera
    3. Det är mig dock ett aber att jag inte kan riktigt bedöma när Armstrong följer forskningskonsensus och när hon har mer udda uppfattningar. Så jag tar gärna emot kritik mot Armstrongs skildringar.

      Radera
    4. Det är aldrig lätt att rota i historien - historia är sällan entydig. Ofta fanns under alla tider många parallella uppfattningar. Kristen fundamentalism är en kristen 1900-talsrörelse som hävdade bibelns ofelbarhet. Den har ställt till det mycket och fått många kristna att tro att bibeln är direkt sänd från himmelen och inte berörd av mänskliga brister.
      Luther strävade efter att gå tillbaka till källorna. Han hade en ganskla fri tolkning av bibeln, han till och med ansåg att vissa böcker skulle uteslutas ut bibelns boksamling (Jakobsbrevet, Uppenbarelseboken och till och med Johannesevangeliet). Luther drevs av att tolka bibeln utifrån sökandet efter en nådig Gud - det var liksom hans tolkningsnyckel. Men jag skulle nog inte definiera Luther som fundamentalist.

      Jag tror att vi skall försöka förstå vad de olika texterna är för slags texter och läsa dem utifrån den kunskapen. Samtidigt veta att detta är böcker som kyrkan fått som gåva, utvalda av den Helige Ande för att hjälpa oss att tro. Ungefär så tänker jag.

      Radera
    5. Jag har alls icke avsett att säga att Luther var fundamentalist. Däremot att tanken att Bibeln ska tala om fakta om vår värld tillhör den moderna tiden. Det är mycket som är självklart för dig som inte är det för mig. Jag släpper här.

      Radera